Kakaové boby nepražené 100% BIO 100g ručně sbírané

Kakaové boby nepražené 100% BIO 100g ručně sbírané Kakaové boby nepražené 100% BIO 100g ručně sbírané Kakaové boby nepražené 100% BIO 100g ručně sbírané
Výrobce: Lifefood
Cena:
119,00 Kč
Bez daně: 103,48 Kč

Dostupnost: Skladem, odesílám do 24 hod.

Množství:

O produktu

Kakaové boby jsou plody kakaovníku Theobroma cacao. Pocházejí z divoce rostoucích rostlin, jsou ručně sbírány, loupány a sušeny. Nejsou nijak tepelně upravované a neobsahují žádná aditiva, takže si uchovávají tu nejpřirozenější energii: obsahují široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jsou primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě.

Mimo jiné působí čokoláda na lidský organismus i uklidňujícím a povzbuzujícím účinkem, za což jsou zodpovědné látky anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.

Nepražené kakaové boby mají výraznou hořkou chuť podobnou vysokoprocentním čokoládám. Můžete je jíst samotné, přimíchávat do směsí se sušeným ovocem, nebo z nich lze dělat různé gastronomické pochoutky - od dezertů až po čokoládová mléka, oblíbená kakaa pro děti

Kakaové boby jsou také skvělé k posypání na sladká jídla, kde půvabně doplní sladkou chuť. Využijete je k posypání na raw zmrzliny i dezerty, kde navíc vykouzlí dokonalý efekt i pro oči.

Všechna čokoláda na světě se vyrábí z kakaových bobů. Nepražené syrové čisté kakao je ta nejčokoládovější čokoláda na světě, ta pravá čokoláda! Chuť některých hořkých černých čokolád se velice blíží chuti nepražených kakaových bobů, jelikož některé hořké čokolády obsahují velice vysoké procento kakaa. V syrové podobě si kakao zachovává nepřeberné množství hodnotných výživných látek a navíc chutná úchvatně. Ochutnejte také....

Složení

nepražené kakaové boby BIO (100%), fermentované

Země původu

Indonésie

 

Nutriční hodnoty ve 100g

Energetická hodnota
2085 kJ / 500 kcal
Tuky
50 g
- z toho nasycené
28 g
Sacharidy
12 g
- z toho cukry
9 g
Vláknina
23 g
Bílkoviny
12 g
Sůl
0,04 g

 

Chcete ještě více informací? Čtěte dále:

Anandamid, hojně obsažený v kakau, je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění – ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost. Arginin je považován za přírodní viagru. Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity. Fenyletylamin, který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin. Je syntetizován z aminokyseliny fenylalanin a je rovněž přítomen v kakau. V mozku;vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru jež má vliv na nálady. Díky těmto chemickým látkám je čokoláda skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. S tím souvisí známá tradice obdarovávání se čokoládovými pamlsky mezi milenci. To vše v případě syrového kakaa v daleko větší míře než u běžné čokolády z praženého kakaa. Kakao v sobě navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady. Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, příznivě ovlivňují centrální nervový systém.

Kakao rovněž obsahuje vysoké množství theobrominu a zanedbatelné množství kofeinu. Theobromin tvoří 1-2% obsahu kakaa. Stimuluje centrální nervový systém, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy, díky čemuž napomáhá snižování krevního tlaku. Má asi 1 stimulační síly jeho příbuzné molekuly kofeinu. Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale všeobecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo. Dokonce však existují výzkumy prokazující, že pražené kakaové boby ve vařené vodě vyvolávají efekt podobný šálku černé kávy – vzrušení nervového systému a krevního oběhu demonstrované zrychleným tepem –, kdežto syrové nepražené kakao žádný podobný účinek nevykazuje. Čokoláda zapadla do škatulky ‚špatných a nezdravých potravin‘, slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné. To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv. Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá.

Je více než pravděpodobné že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje. Nepražené čisté kakao je skutečnou ambrózií, pokrmem bohů. Uchovává veškeré výživné látky v nezkažené podobě, neznehodnocené tepelnou úpravou ani jiným přepracováním. Nepražené kakaové boby jsou pečlivě vybírané a ručně loupané. Pochází z indonéského pralesa a nesou tak značku wildcrafted (divoký sběr). Indonéští sběrači za ně dostávají zaplaceno odpovídající odměnu díky aktivitám švýcarské rozvojové agentury. Vy je můžete použít v řadě chutných receptů na dezerty a nápoje – např. mandlovo-kakaové mléko, kakaový krém z datlí a konopného semínka, kakaový krém z kakaového másla, kakaovo-kokosové kuličky s medem a kokosovým máslem a mnoho dalších – nebo je lze chroupat prostě tak jak jsou, zkrátka kakaové oříšky s neodolatelnou hořkou chutí ….

Chcete dostávat originální sezónní RAW recepty přímo do Vaší e-mailové schránky?