Kokosové krystaly 340 g RAW BIO (raw cukr) nízký GI

Kokosové krystaly 340 g RAW BIO (raw cukr) nízký GI
Cena:
388 Kč
Bez daně: 337 Kč

Dostupnost: Skladem, odesílám do 24 hod.

Množství:

O produktu

RAW kokosové krystaly jsou získané šetrným sušením kokosového nektaru. Jediný kokosový cukr v RAW kvalitě v Česku. Syrový hnědý cukr.

Kokosové krystaly jsou sladidlo s nízkým glykemickým indexem, mají karamelový nádech a nejsou cítit po kokosech. Jsou vhodné k oslazení smoothies, nápojů nebo do dezertů. Zkrátka všude tam, kde si chcete osladit oživot. Navíc jsou velmi dekorativní.

Raw kokosové krystaly (které jsou vytvořeny z kokosového nektaru) jsou sladidlem s nízkým glykemickým indexem. Jsou vhodné i pro diabetiky a pro harmonizaci krevního cukru, protože se pomalu vstřebávají. Skvěle chutnají, obsahují hořčík, draslík, zinek, železo a vitamíny skupiny B. Dále jsou přímo nabušené enzymy a jsou zdrojem 17 aminokyselin, minerálů, vitamínu C. Mají téměř neutrální pH.

Krystaly jsou vyráběny ručně v malých dávkách, což zajišťuje čistotu konečného produktu. Nejdříve probíhá ruční sběr kokosového nektaru a ten se poté nechá za nízkých teplot odpařit po dobu 90 minut. Teplota používaná k odpařování nikdy nepřekročí teplotu průměrného letního dne v tropech. Jednotlivé šarže kokosových krystalů se mohou mírně lišit v barvě a vůni, což je zapříčiněno malými výrobními dávkami.

Coconut Secret - RAW kokosové krystaly jsou sladidlo: 

s nízkým glykemickým indexem

- bio certifikované (pěstované bez pesticidů a herbicidů)

- přirozeně bezlepkové

- nebělené, nerafinované

není GMO

- 100% vegan, 100% raw

Jak se vyrábí?

Většina výrobců kokosového nektaru (a posléze cukru a krystalů) nektar zahřívá, aby byl přerušen proces kvašení, který je přirozenou reakcí nektaru. Firma Coconut Secret ale vyrábí nektar v malých dávkách a výsledkem tak může být skutečně RAW nektar. Firma se zaručuje, že jejich nektar i krystaly jsou vyráběny šetrným odpařováním ručně sbírané šťávy z kokosových květů, pouze tak aby byla odstraněna přebytečná vlhkost a nektar zhoustl (v případě krystalů dokud se vlhkost nevypaří téměř úplně). Teplota při těchto zpracováních nikdy nepřekročí denní teplotu v tropech. Kokosový nektar i krystaly jsou zcela nerafinovaný minimálně zpracovaný produkt, který je chutí i obsahem živin velmi blízko čerstvému nektaru. 

Po sebrání šťávy do bambusových nádob se nechává odpařit vlhkost při teplotách, které nikdy nepřekročí teplotu slunečného dne v tropech. Výsledkem je sirup, který se nazývá palmové víno. Tento sirup se dále odpařuje do podoby krystalů.

Čerstvý nektar z kokosových květů začíná během několika hodin po sběru kvasit. Aby bylo tomuto procesu zabráněno, sbírá firma Coconut Secret nektar v malých dávkách, které musí co nejrychleji zpracovat. Ihned po sběru se nektar zahřeje na teplotu 40 – 42°C, což vede k zastavení fermentace. Pokud by doba od sběru překročila 4 hodiny, nektar by začal kvasit a nebylo by možné kvašení zastavit pouze nízkými teplotami. Klíčová je tedy čerstvost a rychlost tak, jak to u skutečně prvotřídních raw potravin známe z vlastní zkušenosti.

Nektar i krystaly se tedy vyrábějí kombinací šetrného zahřívání a vakuového odpařování do té doby, než se odpaří dostatek tekutin a nektar zhoustne na sirup (a dalším odpařováním na krystaly). Tento proces způsobí ztmavnutí nektaru. 

Použití:

Využijete ho všude, kde chcete cokoliv dosladit: smoothie, dezerty, kaše, nápoje, jídla pro děti...

Ekologie a udržitelnost:

Kokosový nektar a následně vyráběné krystaly jsou považovány za jedno z neudržitelnějších sladidel na světě. Pro sběr nektaru se využívají květy palem, které již neplodí tolik kokosů. To nastává až když je palma asi 50 let stará. Tyto neplodící palmy se mohou buď pokácet a půdu použít pro jiné plodiny a nebo mohou "jít do důchodu", kde budou jen růst a sloužit pro sběr nektaru. Palmy v důchodu nejenže poskytují nektar, domorodcům dávají práci, ale navíc nevyžadují velké množství vody, zpevňují půdu a poskytují potřebný stín. Dalším argumentem pro udržitelnost je, že kokosové palmy vyplodí na akr půdy o cca 50-75% více cukru než třtina a to navíc za znatelně nižší potřeby hnojiv a vody. 

        

Složení: 100% raw a bio kokosové krystaly

Hmotnost: 340 g

Chcete dostávat originální sezónní RAW recepty přímo do Vaší e-mailové schránky?